logo

Primul

Consilier

Guvernamental

AI

guvern
aion

Cine este ION?

ION este primul Consilier AI al Guvernului, care ajută românii să fie reprezentați mai eficient la nivel administrativ prin preluarea și raportarea mesajelor, dorințelor și problemelor acestora cu ajutorul inteligenței artificiale.

brain
Cât de inteligent este ION?

ION începe acum să învețe, cu ajutorul vostru! Avantajul inteligenței artificiale este că învață extrem de rapid, având la dispoziție datele necesare. Fiind un AI al românilor, echipa ION și-a propus să înceapă antrenarea creierului lui ION (AI-ului) după lansarea publică a inițiativei, pentru ca românii să-l poată alimenta cu date și mesaje furnizate voluntar și proactiv, atât pe site-ul ion.gov.ro, cât și prin mesaj și tag @noisuntemion în social media.

Foarte mulți români i-au trimis mesaje lui ION în primele zile de la lansare și le mulțumim tuturor pentru ajutor!

question-mark

Ce este, de fapt, inițiativa ION?

Soluția ION este un proiect complex de cercetare realizat pro bono de către specialiști din domeniul inteligenței artificiale și este centrat pe folosirea tehnologiei și cercetărilor de ultimă oră din domeniul inteligenței artificiale precum și din domeniul prelucrării limbajului natural și vederii computaționale, pentru a construi un sistem inteligent și inovator care să capteze rapid și automat părerile românilor.

Scopul final al lui ION este de a disemina informațiile concludente către decidenți, pentru a construi politici publice în concordanță cu starea societății. Consilierul Guvernamental AI ION nu este o soluție de tehnologie clasică, ci reprezintă o inovație aflată în continuă dezvoltare de către echipa de cercetători.

white mirror

ION în forma fizică, simbol al reprezentării ca într-o oglindă

ION este al românilor și el a fost creat să reprezinte toți românii. De aceea, interacțiunea cu ION nu va rămâne doar în mediul online, ci se va întâlni cu românii din întreaga țară.

Prototipul fizic al lui ION reprezintă o variantă simbolică a tehnologiei IA care raportează problemele românilor. Pornind de la o discuție minimală, cu ajutorul nostru, al tuturor, odată învățat, robotul ION va purta conversații complexe cu românii de pretutindeni și va putea prelua mesajele voastre.

Atât software-ul de inteligență artificială, cât și software-ul robotului ION, au fost dezvoltate de cei mai buni cercetători și IT-iști români și au nevoie acum de mesajele voastre pentru a învăța și pentru a se dezvolta mai departe.

www

Ce este o soluție clasică de tehnologie?

O soluție de tehnologie poate fi considerată un produs dezvoltat de către o companie privată, care utilizează tehnologie cu scopul de a satisface nevoile pieței și de a genera profit. În majoritatea cazurilor, soluțiile de tehnologie sunt dezvoltate într-un mediu comercial și sunt destinate sa ajungă pe piață într-un timp relativ scurt (săptămâni sau maxim luni).

Spre deosebire de soluțiile de tehnologie comerciale, inițiativa de cercetare ION nu are ca obiectiv generarea de profit, ci să faciliteze comunicarea dintre români și guvernanți.

mirror

Ce înseamnă că ION este un proiect de cercetare?

Proiectele de cercetare pe tehnologie, precum ION, sunt dezvoltate într-un mediu academic sau de cercetare și au nevoie de mai mult timp pentru a fi finalizate. Scopul lor final nu este acela de a genera profit ci să analizeze cum funcționează un aspect al tehnologiei, pentru a crea sau îmbunătăți aplicațiile. Proiectele de acest tip sunt orientate spre inovație, iar procesul de dezvoltare este puțin mai lent și mai riguros, cu accent pe testarea și validarea fiecărei ipoteze înainte de a avansa la următorul pas.

Acesta este unul dintre motivele pentru care soluțiile comerciale de tehnologie ajung mai repede pe piață, în timp ce proiectele de cercetare pe tehnologie sunt mai lente și mult mai metodice în abordarea lor.

ION nu este o soluție de tehnologie, deși împrumută cateva dintre atributele acesteia, respectiv acelea de a satisface unele nevoi ale oamenilor - însă sub nicio formă ale pieței, ci ale cetățenilor. Totodată, acest proiect este în faza incipientă de cercetare din punct de vedere tehnic și științific.

salut

Cum sunt selectate mesajele care ajung mai departe?

Folosind inteligența artificială, ION va determina cele mai importante mesaje și postări de pe rețelele de socializare. Ulterior momentului stabilirii subiectelor de interes pentru români, acestea vor fi monitorizate temporal, cu scopul lărgirii perspectivei, dinamicii și ințelegerii evoluției acestora în timp.

gov

Cum sunt transmise rapoartele ION către guvernanți?

Tot cu ajutorul inteligenței artificiale, subiectele vor fi prioritizate și incluse în categorii distincte în funcție de aria de interes, pentru o diseminare utilă către decidenții politici, eficientizând astfel activitatea fiecărei instituții publice în parte.

head

Mesajele românilor sunt preluate și procesate complet anonim

Toate mesajele și datele transmise atât prin site-ul ion.gov.ro cât și prin tag @noisuntemion în social media sunt preluate și transmise mai departe, păstrând anonimitatea sursei. Astfel, folosind inteligența artificială, cetățenii României vor avea o voce comună - vocea cetățenilor -, oferind posibilitatea guvernanților să implementeze politici publice relevante, în concordanță cu evoluția societății.

gov

Cui aparține ION?

ION este AI-ul românilor, nu al unei administrații sau al unui partid politic și așa va rămâne.

ION este o inițiativă pornită complet independent de către comunitatea de IA și cercetare și a universităților din România și a fost creat pentru a prezenta, dorințele, gândurile și problemele românilor în fața guvernanților, pentru a putea veni cu soluții aplicate rapid. Guvernul României și-a asumat public susținerea pentru această inițiativă, asumându-și inițiative concrete de soluționare a problemelor după ce acestea vor fi semnalate.

head

Când va vorbi ION cu românii?

Românii sunt nerăbdători să își împărtășească gândurile cu ION, iar în primele zile de la lansare, ION a primit și foarte multe întrebări. Cu ajutorul vostru, ION va învăța rapid și va putea să vă răspundă în curând.

noi-inima

Ce îi transmit românii lui ION?

Românii îi transmit lui ION ce-și doresc de la el și multe cuvinte de încurajare, în primele zile de la lansare.

Domnule Ion, tu ne reprezinți pe noi românii și trebuie să transmiți toate problemele pe care le avem.

Iubește omul de rând, ascultă ce are de spus și încearcă să te pui in situația lui

Ion deschide poarta democrației participative pentru români!

Mă bucur că înveți și crești!

Ionică, să înveți numai lucruri bune.

Ioane îți doresc viață lungă.

Măi robotule, mai învață-i pe ăștia ce te ascultă să fie mai oameni și mai patrioți.

Sper că tu Ion să-mi dai o șansă că sa pot fi înțeles. Ioane, să reprezinți România așa cum suntem!

Sper ca tu să fii flacăra care va aprinde digitalizarea României! Sau măcar a guvernului României!

Diaspora vrea acasa

noi-inima

Cine îl dezvoltă pe ION?

Proiectul ION a fost creat pro bono de către o echipă complexă de experți AI, profesori, cercetători și companii de tehnologie din România. Coordonatorii proiectului sunt:

i
Nicu Sebe
i

Prof. Dr. Nicu Sebe

Profesor Universitar Machine Learning și Computer Science la Universitatea din Trento, Italia, cu 25 de ani de experiență la cele mai prestigioase universități de AI și machine learning din lume.

Articole științifice și de cercetare: https://scholar.google.com/citations?user=stFCYOAAAAAJ&hl=en

i
Marius Leordeanu
i

Prof. Dr. Marius Leordeanu

Profesor Universitar la Universitatea Politehnica din București și Cercetător Științific la Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Române.

Articole științifice și de cercetare: https://sites.google.com/site/mariusleordeanu/home

i
Radu Ionescu
i

Prof. Dr. Radu Ionescu

Profesor Universitar la Facultatea de Matematică și Computer Science de la Universitatea din București și co-fondator la SecurifAI

Articole științifice și de cercetare: https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=qVbwC6QAAAAJ

i
Razvan Costin
i

Dr. Răzvan Costin

Doctor în Filosofie, Cibernetică și Statistică la Universitatea Babes Bolyai Group CTO și Co-Fondator Prodigy IT Solutions, Starfish, Star Chain, Typeqast și Deb0x

O mare parte din tehnologia pentru soluția ION se regăsește în lucrările cercetătorilor coordonatori, care dezvoltă soluția de IA, reprezentând baza de pornire pentru proiect. Echipele IT și de cercetare coordonate de aceștia vor susține dezvoltarea proiectului în prezent și în fazele lui următoare.

Dacă vrei să te alături eforturilor noastre de cerccetare și dezvoltare, scrie-ne aici!

guvern

Făcut de oameni pentru oameni

Pro-bono.